hibiscus menu

Förökning av hibiskus: från frö

hibiscus Raspberry Swirl

Dagens komplexa hybrider är resultatet av många års arbete. Dessar sorter har varierande genetisk bakgrund då flera olika arter av hibiscus har används i avelsarbetet.1 Detta betyder att om du korsar en sort med röda blommor med en som har gula så blir inte resultated en i orange, inte heller nödvändigtvis en röd eller gul utan kan lika gärna bli lila eller rosa. Hibiskus är alltså inte fröäkta, utan namnsorter kan endast erhållas genom vegetativ förökning, dvs genom sticklingar.2

Att korsa hibiskus är inte svårt mekaniskt sett. Det svåra är att få fram nya sorter man är nöjd med! Utav hundratals frön så är det kanske bara en eller två som resulterar i nya hybrider som är värda att behålla.

Det är så att hibiskus faktiskt har de största pollenkornen av någon växtart. De flesta växter har pollenkorn som är mikroskopiskt små medan hibiskuspollen kan ses med blotta ögat. Pollenkornen sitter i klasar på den stora pistillen. När blomman slår ut på morgonen är pollensäckarna stängda men de öppnar sig under dagen. Pollenet är gult och varierar i nyans mellan beige och ockra. Ibland finns inget pollen i säckarna och då blir det ingen korsning den dagen.

Det är också lätt att hitta pistillen som står ut some någon sorts satelitmottagare. Längst upp sitter fem håriga märken redo att gripa tag i pollenkornen. Pollensäckarna sitter längre ned på pistillen, detta för att blomman inte ska självpollinera sig. Ja, korspollinering är vad som gäller för hibiskus.

pistill
De fem märkena på pistillen är lätta att hitta!
ståndare
Pollensäckarna har öppnats och pollenet är redo för användande

Ska du korsa behöver du alltså två öppna blommor. Bestäm vilken som du vill ska bli fröbäraren. Plocka av blomman på den andra plantan och "doppa" försiktigt pollenet på märket tills det är helt täckt av pollenkorn. Klart! Du har större chans att lyckas ju tidigare på dagen du kan utföra korsningen, helst så snart pollensäckarna öppnat sig. Pollenet måste vara lite fuktigt och märket får inte heller ha torkat ut.

Nu är det bara att vänta tills frökapsen svällt upp och mognat. Ja, bara och bara. Ibland blir det inga frön eller ochså faller frökapseln av för tidigt. Varför ska vi prata om lite längre fram. När fröna är mogna, efter 35-60 dagar beroende på sort, spricker frökapseln upp och visar upp svarta håriga frön. Sedan ska fröna planteras men det är ett annat kapitel!

När det kommer till att få frö på hibiskus så är det flera saker som spelar in.
a) För det första ska du veta att inte alla sorter sätter frö ens under de bästa betingelser.
b) För det andra kan frösättning utebli på plantor som har blivit behandlade med särskilda hormoner för att blomma tidigare och bli mer kompakta. Ibland verkar man lyckas med dessa behandlade plantor och det bildas små fröämnen men kapseln faller av innan fröna har mognat.
c) För det tredje passar inte all sorter ihop så ibland uteblir fröna av den anledningen.
d) För det fjärde sätter inte hibiskus frö under alla tider på året. Det måste ha nog ljus och värme.

frökapsel
Frökapsel efter cirka tre veckor
hibiskus frön
Hibiscusfrön är ludna och ganska stora
Inget av det ovan kan man göra något åt men det finns andra orsaker att det inte blir frön som man KAN ändra på.

1. Pollen är en färskvara så ju snarare du kan använda det efter det att blomman öppnat sig det bättre är det. Om du inte har något att pollinera den dagen kan du spara blomman i kylskåpet en eller två dagar. Lägg den i en plastpåse och duscha lite vatten över innan du stänger till påsen. Fäskt pollen är lite fuktigt och känns som kokt äggula ungefär. Grynigt/grusigt pollen är oanvändbart.

2. Pistillen är mest mottaglig när blomman först öppnar sig på morgonen. Försök pollinera så tidigt som möjligt. Det kan också vara vist att flytta blomman i skugga tills du har möjlighet all damma på pollenet. Du kan också spraya med lite vatten innan du pollinerar.

3. Var noga med att hålla jämn vattning efter pollineringen. Om plantan torkar ut är det risk att frökapseln faller av innan fröna hinner utvecklas färdigt.

4. Plocka inte av den utblommade blomman utan låt den sitta kvar tills den faller av självt. Det tar tid för befruktningen att ske så om man plockar av blomman för tidigt kan frösättningen utebli på grund av det.

Ja det var pollineringen. Nu är det bara att plantera fröna och hoppas på det bästa.

Se introduktionssidan för mer information om närstående hibiskus arter.
För vegetativ förökning se sticklingsidan

FÖRÖKNING AV HIBISKUS: STICKLINGAR -->