hibiscus menu

Förökning av hibiskus: sticklingar

hibiscus Silver Memories

Förr eller senare säger du när du tittar på din hibiskusplanta: "Jag undrar om jag kan göra fler plantor av den här hybriden?" och ibland kan du. Så här gör jag:

1. Jag rotar unga skott, ofta kallade gröna, i vatten. Unga skott utmärks av att barken fortfarande är slät och grönaktig (eller rödbrun för sorter med röd bark som 'Pride Of Hankins'). Lite äldre grenar går också bra att rota, men för riktigt gamla, träiga grenar fungerar det bäst att rota direkt i jord. Det verkar som om barken på äldre grenar ruttnar lättare i vatten och skadar de nya rötterna.

2. Skär skotten i lagom långa 10-15 cm bitar, men inte kortare än 7.5 cm och helst inte över 25 cm i längd. Använd en rengjord, skarp sekatör eller kniv. Använd isopropylalkohol (finns att köpa på apoteket), Klorin i 25% lösning (1 del blekmedel till 3 delar vatten), eller peroxid 3% att sterelisera med.

3. Ta bort de flest bladen men lämna 2-3 för syreupptagningens skull. Om bladen är stora så halvera dem genom att klippa tvärs över.

4. Häll 5-10 cm ljummet vatten i en steril behållare, en glasburk eller liknande fungerar utmärkt. Tillsätt några droppar peroxidlösning för att minska bakterietillväxten.

hibiskus stickling
Preparerad stickling
callus
Callus som ska bli rötter

5. Placera sticklingarna i vattnet.

6. Om så önskas kan man sticka ned en bit vide (salix spp.) i vattnet tillsammans med sticklingarna. Det avger nämligen ett naturligt rotningshormon som hjälper till med rotutvecklingen.

7. Placera behållaren på en ljus, varm plats men inte i dirket sol eftersom det torkar ut dina sticklingar.

8. Byt vatten minst en gång i veckan och tillsätt peroxid varje gång. Var noga med att ta bort nedfallna blad eller annat plantavfall eftersom det kommer att börja förmultna och göra vattnet otjänligt. Om vattnet blir grumligt ska det genast bytas ut, behållaren regöras och sticklingarna sköljas noggrant.

9. Callus (vita små upphöjningar på stammen) börjar synas efter ungefär en vecka. Mängden callus indikerar inte hur mycket rötter som kommer att bildas. Ibland bildas rötterna från nästan inget callus, ibland blir det hur mycket callus some helst och lite eller inga rötter.

10. Riktiga rötter syns efter fyra veckor eller längre beroende på årstid och sort. Dessa växer ut från calluset längst ned på sticklingen.

11. Låt den nya plantan stå kvar i vattnet tills rötterna börjat anta en ljusbrun ton, vilket sker efter ungefär två månader men kan ta upp till 3-4 månader beroende på årstid och sort. Rötterna är nu kraftiga nog att plantera i jord.

12. Du kan plantera dessa sticklingar i vanlig planterjord med tillsats av komposterad bark och lite leca. Vanlig blomkruksjord innehåller lite för mycket torv, vilket har den egenheten att den krymper ihop när det torkar och kan vara svår att återfukta ordentligt. (Jämnför torvkrukor gjorda av pressad, torkad torv och som blir kvar i jorden under lång tid innan de löses upp.)

rötter i vatten
Rötter i vatten

Här i Europa kan det vara svårt att hitta blomjord som passar hibiskus. Jag har experimenterat med olika blandingar och funnit att den bästa är 50% blomjord av hög kvalitet, 25% barkmull (komposterad bark), 20% komposterad kogödsel och 5% lecakulor, perlit och/eller vermiculit. En annan blanding som fungerar bra är 70% blomjord och 30% orkidéejord.

hibiskusrötter
Väl utvecklad rotklump. Dags att plantera!

Jag använder inte plastpåse över mina nyplanterade sticklingar, det är inte nödvändigt och kan till och med var skadligt då den stillaståended fuktiga luften innuti påsen gynnar tillväxten av mögel. Placera inte dina nyplanterade stickligar i full sol innan de haft chansen att rota sig ordentligt vilket valigen tar circa 2-4 veckor


Hur bra du lyckas beror mycket på hibiskussorten. Den dubbla röda, Pride of Hankins och Brilliant get nära 100% men för andra sorter är procenten mycket lägre. Notera att de flesta av de mer exotiska sorterna inter rotar sig alls utan måste ympas. Wally Morgan har en utmärkt hemsida om ympning av hibiskus för nybörjare. Den är på engelska men det många bilderna är till stor hjälp för den som inte förstår språket så bra. Väl värd ett besök!

NAMNGIVNA HIBISCUSSORTER -->