Rosenskärm
Medinilla magnifica

medinilla closeup

Då och då dyker den upp i handeln, roseskärmen. Habegäret kryper i en medan man betraktar den pampiga växten med de stora blomklasarna. Tyvärr är den ganska svårskött och passar bäst i en vinterträdgård eller växthus. Rosenskärmen, vilken fått namn efter de stora rosa skärmbladen som omger blomklasen, ingår i släktet Medinilla som omfattar cica 150 arter. Blommorna sitter i ordnade rader likt prismorna på en kristallkrona, wilket förklarar det engelska namnet Chandelier Tree (kristallkronsträdet). De flesta arterna kommer från Madagaskar, medan den vi oftast finner hos oss, M. magnifica, härstammar från Filippinerna. Detta är en i sanning tropisk växt med dess behov av hög luftfuktighet och ett varm klimat. Skulle du trots allt falla till föga (likt mig) och inhandla en av dessa växter, följer här några tips om hur du lyckas med rosenskärmen i hemmet. Det finns inga garantier, men genom att följa dessa regler kunde jag hålla min planta vid liv och få den att sätta knopp!

Skötsel av Rosenskärm

medinilla bud Temperatur
Vanlig rumstemperatur eller varmare under växtperioden, något svalare under viloperioden. Rosenskärmen är mycket frostkänslig och bör inte utsättas för lägre temperaturer än +10C.

Vattning
Vattna rikligt och slå av överflödigt vatten efter att plantan har absorberat färdig, ca en halvtimme, alternativt sänk ned hela krukan i en hink med 5 cm vatten i 30 minuter. Vattna dagligen under växtperioden, mindre ofta när plantan vilar men rosenskärmen får aldrig helt torka ut.


Luftfuktighet
Hög luftfuktighet är ett måste för rosenskärmen. Är luftfuktigheten för låg bildas bruna kanter på bladen och ofta missbildas nya skott. Djupa tallriksmetoden (Placera krukan på en uppochned djup tallrik i en vattenfyld vid skål. Vattnet ska inte nå upp till krukan.) räcker tyvärr inte alltid till för denna planta. En daglig duschning från sprayflaskan är också till nytta.

Gödning
Gödsla varje vecka under växtperioden med Substral eller liknande gödningsmedel passande tropiska växter.

Vila
Medinillan verka gilla en svalare placering efter blommningen. Sluta gödsla och minska något på vattningen, men låt aldrig plantan helt torka ut.

Beskärning
I naturen eller växthus kan medinillan kan bli verkligt stor men i hemmet är rosenskärmen vanligtvis svagväxande så någon direkt beskärning behövs inte.

Omplantering
Omplantera i en rik men lätt jord. Blanda lika delar komposterad bark och grov torvmull, tillsätt en mindre mängd komposterad gödsel. Vanliga krukväxtjord bör undvikas. Orkidéjord kan användas, gärna med en tillsats av komposterad gödsel.

medinilla
Min rosenskärm blommade om.

ENGLISH VERSION * * * * * STARTSIDAN