doftranka Asclepiadaceae Stephanotis floribunda Marsdenia floribunda Madagaskar jasmin


Doftranka
Stephanotis floribunda

doftranka stephanotis floribunda i närbild

Doftrankan är den mest kända av ungerfär 13 arter av släktet Stephanotis. De flesta representatnerna för släktet härstammar från Madagaskar (S. acuminata, s. floribunda, S. grandiflora, S. isaura and S. thouarsii) men det finns också arter i China (S. nana and S. yunnanensis), Japan (S. japonica and S. lutchuensis), på Malabarkusten i Främre Indien (S. parviflora) och på Kuba (S. longiflora and S. vincaeflora).

Släktets namn Stephanotis kommer från grekiskan och bestär av två ord, stephonos some betyder krona och otos vilked är öra. En "öronkrona" alltså vilket blomman faktiskt vagt påminner om med trumpeten istället för örongång omgiven av fem "öron".

doftrankans blommor

Doftrankan är mycket odlad på grund av sina vita vaxlika blommor och intensiva doft. Doften påminner mycket om den äkta jasminens, Jasminum officinale, härav det englska namnet Madagascar Jasimine. Men arterna är inte alls besläktade. Stephanotis arterna tillhör mjölkört familjen Asclepiadaceae medan jasminerna räknas till olivväxterna, Oleaceae.


Skötsel av doftranka

Doftrankan trivs bäst i ett ljust fönster men utan direkt sol. Jag har placerat min i ett ljust norrfönster. Försök att öka fuktigheten runt växten något så trivs den bättre även om den överlever utan. Då doftrankan har ett klängande och klättrande växtsätt måste du ge den ett stöd att klättra på. En annan viktig punkt att tänka på är att inte röra blomman i onödan under blomningen, framförallt ska den inte vridas för då faller gärna knopparna av.
Temperatur
Vanlig rumstemperature är det bästa för doftrankan. Håll temperaturen mellan +16-28C, svalare under vintervilan. Temperaturer under +7C bör undvikas.

Vattning
Jämn vattning under Mars - September, speciellt om plantan är i knopp eller blom. Håll den något torrare under viloperioden.

Gödning
Gödsla med ett gödningmedel som passar tropiska växter. Substral är ett bra alternative som finns att köpa i de flest nordiska länder.

Vintervila
Om du vill ha många blommor måste du låta din doftranka vila under vinterhalvåret, Oktober - Februari. Under den här perioden kan en del långa mjuka skott vissna ned vilket är fullständigt normalt.

Beskärning
Skär tillbaka tunna rankor på våren för att gynna blomningen. Tag också bort alla döda eller skadade rankor. Detta är också ett bra tillfället att reda ut härvan av rankor denna växt är expert på att göra. Fäst upp rankorna mot stödet så att de kan klättra.

blommande tropisk doftranka
Jag har haft denna doftranka i fyra år. Värblomingen i år var ovanligt riklig. Den hade sju klasar med i genomsnitt fem blommor i varje.

ENGLISH VERSION * * * * * STARTSIDAN