brudorkidee orchidaceae phalaenopsis sanderiana hybrids moth orchid


Brudorkidée
Phalaenopsis sanderana

orkidée phalaenopsis i närbild

Phalaenopsis är en av de mest lättskötta orkidéer i handeln idag. Släktet består av runt 60 arter som gett upphov till dagens hundratals om inte tusentals hybrider. De flesta stammar från arten Phalaenopsis sanderana från Filippinien. Det latinska namnet phalaina, nattfjäril, och opsis, liknande, spelar på släktets likhet med en fjäril i flykt. Hos oss kallas denna art ofta för brudorkidé, kanske för att blommorna nästan alltid är vita och rosa. De finns också andra Phalaenopsis släkten men skötseln är i stort densamma.

Skötsel av Phalaenopsis

brudorkide Temperatur
Vanlig rumstemperatur eller något svalare duger gott åt denna orkidé. Den tål emmertid inte kyla så måste alltid förvaras frostfritt.

Vattning
Ofta ges rådet att hålla brudorkidéen på den torra sidan men det håller jag inte alls med om. Mina plantor står alltid med lite vatten på fatet eller i ytterkrukan och trivs utmärkt med detta. Phalaenopsisen tycker om att få rötterna sköljda ibland. Ta plantan till diskhon eller liknande och häll på rikligt med vatten. Det ska rinna ut genom bottenhålen. Spola tills vattnet är helt klart och all brunfärgning har försvunnit.


Luftfuktighet
Även om denna orkidé klarar av torr inomhus bättre än de flesta gillar den definitvt fukt. Att spraya eller duscha plantan då och då gör bara gott. Vatten på fatet bidrar till en fuktigare miljö.

Gödning
Gödsla enbart under knoppsättning och blomning. Substral eller liknande gödningsmedel passande tropiska växter kan användas istället för särskild orkidénäring. Kom endast ihåg att blandat ut gödningen till 1/4 styrka. Flytande gödsling är bäst.

Vila
Phalaenopsisen vilar egentligen inte. Den behåller sitt bladverk året om.

Beskärning
Behövs nästan aldrig. Om din planta är mycket gammal och bladverket sitter i toppen på en lång kal stam kan den kala delen tas bort och plantan omplanteras. Låt blomstänglarna sitta kvar efter blomningen så kan det komma nya blommor på den gamla stängeln.

Omplantering
Omplantera i en blanding av bark och björnmossa (sphagnum) vart 2-3 år. Jag gillar att använda levande mossa och granbark. Björnmossan växer vild i Sverige och du kan plocka med dig en påse hem nästa gång du är ute i skog och mark. Sphagnum i vilt tillstånd kan du se här.



Min phalaenopsis överraskar mig med att blomma om. Stöttas inte blomstängeln i tid lägger den sig ned och blommorna når bara strax ovanför krukkanten som på min planta.

ENGLISH VERSION * * * * * STARTSIDAN